0 Kč

Vitamín C se dotýká samé prapodstaty života

 

Obsah:

ÚVOD

Prapodstata života a vitamín C

 

DUŠE

Vědomí určuje fyzické tělo

Zůstaňme mladí, i když zestárneme

Poslouchejte svoji duši, ne své ego

Jaký je smysl nemoci

Vyléčit člověka neznamená obnovit dřívější stav

 

VODA

Pití čisté vody je pro vaše zdraví nesmírně důležité a patří k pilířům našeho zdraví

Pijte kvalitní vodu

Pití kvalitní vody je stejně důležité jako jíst kvalitní potraviny

Naše pitná voda je ve vodárnách upravovaná do minimálních standardů

Měli byste vědět o pitném režimu

Bez čisté pitné vody nemůže proběhnout detoxikace našeho těla

Pití vody během jídla narušuje trávení

Voda je vynikající nosič informací

 

C VITAMÍN

C vitamín a kyslík - dva naši strážní andělé

Blahodárné účinky vitamínu C

Zdroje vitamínu C (orientačně)

Jak uchovat C vitamín a co jej ničí...

Chemické formy C vitamínu

 

KYSLÍK

Kyslík - základ zdravého života

Prodýchejte se ke zdraví

Vědomé dýchání

Dýchání pravou a levou nosní dírkou

 

ÚVOD

 

Prapodstata života a vitamín C

Vitamín C spolu s dostatkem kyslíku a vodou hraje klíčovou roli pro všechny životní funkce člověka, ale i jiných živočichů. Vitamín C vstupuje do biochemických procesů jako dárce elektronů. Buňka v procesu dýchání přijme kyslík, molekula askorbátu odevzdá molekule kyslíku elektron, tím se askorbát dostane do stavu vysokoreaktivního radikálu a odebere elektron molekule bílkoviny. Dochází spojení molekul metylglyoxalu, askorbátu a bílkoviny. Bílkovina je pak aktivovaná a energeticky rozhýbaná.

 

 

DUŠE

 

Vědomí určuje fyzické tělo

Naše vědomí určuje naše fyzické tělo a zodpovídá za zdraví a všechny nemoci. Svůj zdravotní stav můžeme řešit na úrovni duchovní a energetické, ale pokud duchovní řešení zanedbáme, nezbývá, než svou zdravotní situaci řešit často těžce a obtížně na úrovni fyzické. V tomto případě se můžeme spolehnout na velmi dobré služby našich ochránců - vody, kyslíku a C vitamínu.
Kvantová fyzika popisuje živý organismus jako energetické pole, přičemž se potvrdila prastará teorie o energetickém těle člověka. Toto pulzující energetické tělo řídí všechny biochemické a bioelektrické děje v našem organismu. Jak mohu tuto energii uvést do harmonie? Poznání, k němuž člověk dojde, nás přivádí ke krizi. Ale každá krize nese v sobě něco pozitivního. Jen díky krizi jsme schopni přežít a najít řešení. Slovo krisis znamená přece rozhodnutí nebo okamžik zvratu a krize by měla být rozhodujícím okamžikem zvratu každé situace, pochopení a nalezení správného řešení, postoje a nového životního stylu.

 

Zůstaňme mladí, i když zestárneme

Myslíme a cítíme, jsme schopni si pamatovat a rozhodovat se. Jsme tedy vědomí, a nikoli tělo. Naše tělo je jen fyzickým výrazem našeho vědomí a jeho zrcadlením. Ukazuje na venek, jak uvnitř myslíme, cítíme, zkrátka jací jsme. Vědomí nezná žádné choroby ani problémy, je zdravé, a jakmile si tuto skutečnost uvědomíme, jsme silní, protože životní síla může bez překážek proudit. Člověk je duchovní bytost osvobozená od chorob, stáří a smrti. Skutečnost, že jsme se narodili, že onemocníme, zestárneme a nakonec zemřeme, s tím nemá nic společného, protože to nezasáhne Vaše vlastní Já, ale jen vaše tělo.
Je naší povinností udržovat tělo v dobrém stavu. Náš stvořitelský příkaz zní, abychom zůstali zdraví, šťastní, abychom žili plným životem a zůstali mladí, i když zestárneme. Za tímto účelem musíme uvést naše myšlenky, city, řeč a jednání do souladu se vším. Tělo je vždycky projev, nikoli příčina. I takzvané choroby stáří jsou jen informací o nevyřešených úkolech života.
Často jsme svědky toho, že lidé, kteří po celý život churavěli, netrpí najednou ve stáří žádnou chorobou, dokonce někdy přímo rozkvetou. Choroba a utrpení jsou následky zneužití svobody. Když už tělo není nástrojem, který by bylo možno použít, musí ho duše opustit bez ohledu na to, zda je úkol splněn či nikoli. Duše potom pokračuje ve svém bytí na jiné úrovni. Pravou příčinou nemoci a utrpení je vždy myšlení, a to nesprávné myšlení.

 

Poslouchejte svoji duši, ne své ego

Veškeré životní okolnosti jsou odrazem naší podstaty a my je můžeme změnit pouze tím, že změníme sami sebe. Ne nadarmo se říká, že ten, kdo trvale neposlouchá, co nelze přeslechnout, a přehlíží, co se nedá přehlédnout, se pak nemůže divit, když ho jednoho dne sluch a zrak opustí, protože nepracuje-li někdo sám na sobě, bude pracováno na něm. Ego a duše mají rozdílná přání. Ego chce pohodlí, duše vývoj. Je to jen mé rozhodnutí, komu budu naslouchat. Neposlechnu-li své pravé Já, svého léčitele v sobě, tak mi pošle osud poselství a použije k tomu řeč nepříjemných symptomů - bolest, depresi, nemoc, smutek.

 

Jaký je smysl nemoci

Nikdy se nevydávalo tolik peněz na udržení nebo dokonce navrácení zdraví. Každý nemocný by měl být vlastně za těchto okolností pouhou výjimkou. Všichni, ale víme, že tomu tak není. Lidé ještě nikdy nebyli tolik nemocní jako dnes. Jak se dá tento rozpor vysvětlit? Především tím, že jsme až do dnešní doby nevěnovali pozornost tomu, co vlastně nemoc je. Nemoci sice existují stejně dlouho jako lidstvo samo, ale většina lidí na chorobu pohlíží jako na ránu osudu, rozmar přírody nebo prostě na náhodu, která člověka postihne, zatímco druhého stejnou náhodou ušetří. Především pak považují nemoc za poruchu, kterou je třeba co nejrychleji zase odstranit, aby mohli žít dál stejně nesprávně jako dosud.
Vnitřním smyslem nemoci je, abychom se vzpamatovali, k čemuž nás v případě nouze donutí pouze onemocnění. Vyžaduje, abychom naslouchali hlasu rozumu a změnili to, jací jsme, a to dřív, než bude pozdě. Skutečné vyléčení tedy nespočívá v potlačení příznaků, nýbrž v pochopení a znovuobnovení narušené harmonie. K tomu přirozeně nestačí nasadit pilulky a injekce, a to ani v případě, že jde o homeopatické prostředky. Záleží naopak jen na tom, abychom znovu pochopili, co nám chce naše tělo říci a samozřejmě také na tom, abychom ho poslechli. Může to být sice nepohodlné, ale je to jediná cesta ke skutečnému a úplnému uzdravení těla i duše.

 

Vyléčit člověka neznamená obnovit dřívější stav

Nemoc není našim nepřítelem. Organismus nám totiž nemocí říká jen to, že jsme se vydali špatným směrem a začali se chovat v životě nesprávně, a proto musíme změnit cestu, na níž se nacházíme. Druh symptomu nám také ukazuje, kde organismu něco schází a co je třeba dělat, abychom se i vnitřně úplně uzdravili. Musíme se jen naučit jeho řeč, abychom mu porozuměli. Pokud jsme však ochotni poučit se z poznání, nemáme zapotřebí nejprve onemocnět, abychom našli sami sebe. Pak si také uvědomíme, že vyléčit člověka neznamená obnovit dřívější stav, protože ten právě přece způsobil, že byla nemoc nutná. Dokud ale člověk toto nepochopí, potřebuje nemoci.

 

 

VODA

 

Pití čisté vody je pro vaše zdraví nesmírně důležité a patří k pilířům našeho zdraví

Voda je nezastupitelná složka naší stravy:

• Má ochranou funkci, chrání okolí kloubů, míchu a mozek.
• Poskytuje ideální podmínky pro tvorbu enzymů, pro život buněk, obohacuje organismus o důležité minerály a o stopové prvky.
• Vytváří v těle harmonii, dodává energii a svěžest.
• Působí v těle jako transportér pro přenos živin, odpadních látek, elektrolytů a hormonů.
• Je zdrojem mikroživin pro trávicí systémy, které vyživují a udržují chod lidského těla.
• Je nutnou podmínkou pro tvorbu a aktivaci trávicích endogenních enzymů v celém trávicím systému od ústní dutiny až po konec sestupného trakčníku tlustého střeva.
• Je důležitým prvkem při termoregulaci našeho těla.
• Posiluje lymfatický systém, kdy lymfa vynáší z těla škodlivé látky.
• Naředí do přirozeného pH žaludeční šťávy a "připraví" enzymy, včetně hormonu inzulínu.
• Detoxikuje močový systém.
• Detoxikuje a aktivuje nervový systém a mozek.
• Vyplavuje většinu toxických látek nalézajících se v organismu, především z ledvin, jater a ze střev a tím se zmenšuje obtížnost trávení následně zkonzumované potravy.
• Má důležitou roli při přenosu informací, protože i voda má paměť.

 

Pijte kvalitní vodu

Kvalita vody se stále zhoršuje. Stále se totiž vyvíjejí nové průmyslové látky, chemikálie, léky a ty se dostávají zpět do vody. Sedm miliard lidí vyprodukuje tolik odpadních látek, že to má vliv na kvalitu vody na celém světě.
Vodu bychom měli pít čistou! Většina vodovodních kohoutků obsahuje znečištěnou vodu naředěnou do přijatelných norem a tato už nekvalitní voda je dále kontaminována v potrubí jednotlivých domů a v městských vodovodních řádech, často starých 100-150 let. Vodovodní společnosti nejsou schopny ochránit svoje klienty před kontaminací vody, choroboplodnými viry, bakteriemi, těžkými kovy a dalšími zplodinami, které vodovodní řád obsahuje. Výsledkem jsou pak poslední události v Praze, kde v důsledku kontaminace staletého potrubí došlo k masivní nákaze. A toto je jen špička ledovce, protože v přestárlém potrubí bude množství zamoření narůstat a zahraniční vlastníci vodáren nemíní tuto situaci řešit. Částečným řešením je pití balené vody, což je ale neekonomické z dlouhodobého hlediska a navíc většina vody v plastech je jednoduše vodou z kohoutku, která projde minimálním počtem filtrů, aby lépe chutnala. Pokud je balená voda špatně skladovaná na přímém slunci nebo při vysokých teplotách, uvolňují se do ní z plastového obalu ftaláty, může se v ní objevit také antimon, které se využívá jako redukční činidlo při výrobě plastových lahví. Řešením je voda upravená reverzní osmózou.

 

Pití kvalitní vody je stejně důležité jako jíst kvalitní potraviny

Mnoho lidí, kteří dbají na kvalitu konzumovaného jídla, si neuvědomují, že pití kvalitní vody je stejně důležité jako jíst kvalitní potraviny. Tento aspekt mnozí lidé úplně přehlíží. Pijí vodu z vodovodních kohoutků nebo z nádrží, které obsahují vodu přefiltrovanou pouze karbonovým či jiným filtrem, aby chutnala lépe. Pak jsou naplněni nečistými tekutinami, které znečišťují jejich svaly, orgány a mozek. Jestli děláte totéž, je to velká chyba. Žádný stroj nemůže správně fungovat, když je zanesen špinavým olejem.
I přes ujištění odpovědných orgánů nejsou z pitné vody běžnými postupy úpravy ve všech případech úplně odstraněny látky, jako jsou kontraceptiva, antidepresiva, nesteroidní antirevmatika proti bolesti atp. Ideální by proto bylo, kdyby si každý pro vlastní použití přefiltroval pitnou vodu pomocí reverzní osmózy. Je alarmující, že každý se dnes stará o to, co jí, jak kvalitní vzduch dýchá, ale už málo z nás se stará o to, co pije.

 

Naše pitná voda je ve vodárnách upravovaná do minimálních standardů

• Naše pitná voda je ve vodárnách upravovaná do minimálních standardů následujícími způsoby: sedimentací, filtrací, chemickým zkvalitňováním a desinfekcí chlorem. Ale toxické kovy, pesticidy, průmyslové chemikálie jsou v ní dále přítomné a dále ještě padesát chemikálií používaných k čištění vody, mrtvé bakterie zabité chlorem, karcinogenní trihalogenmetan vznikající z chloru, který například při dlouhodobé expozici způsobuje rakovinu jater a zažívacího traktu. Voda z kohoutku vás nezabije, krátkodobě neučiní nemocnými, ale není možné, aby vaše tělo správně fungovalo na jedech. Běžně se totiž v pitné vodě testuje jen přítomnost 30–60 různých chemikálií. Jenže existuje dalších 60 000 chemických nečistot, které může pitná voda obsahovat.

• Dále se ve vodě mohou objevit například těžké kovy (ukládají se ve vnitřních orgánech a mohou způsobit mimo jiné neurotoxicitu), chemické látky používané v některých lécích, pesticidy a radionuklidy (tritium, radon, radium, izotopy uranu). Nepřímo nám škodí chlor používaný k dezinfekci pitné vody.

 

Měli byste vědět o pitném režimu

• Člověk denně ztrácí 2,5-3l vody. Příjem tekutin by měl být dodržován v průběhu celého dne. Jednorázové zavodnění těla, náhlé dohánění zanedbaného pitného režimu, zatěžuje ledviny a z těla mohou být odplaveny minerály. Určitě neplatí, že čím více tekutin pijete, tím lépe. Vypijete-li bez zjevného důvodu více než 4l denně, neúměrně zatěžujete ledviny. Optimální přísun je 2-3l tekutin denně. V horku a při zvýšené zátěži by se příjem měl zvýšit až na 5l. totéž platí, že je třeba pít více při detoxikaci, kdy se vyplavuje obrovské množství kyselin a metabolitů. Množství vypitých tekutin by se měl zvýšit i v případě, že v jídle konzumujete hodně solí.

• Doporučuje se ráno nalačno vypít minimálně 3 dcl vody. Pít minimálně 15 - 30 minut před jídly. Pít až 1 - 2 hodiny po jídle. Větší množství pokud možno vypijte dopoledne, kdy tělo nejvíce vylučuje odpadní látky.

• Vodu z potravin započítáváme do pitného režimu. Obsah vody ve většině potravin (např. v polévkách, ovoci, zelenině, mléčných výrobcích) se pohybuje v rozmezí 40 – 95 %. Průměrně tedy přijmeme stravou 500 – 1000 ml vody.

• Hlavní složkou pitného režimu by měla být co nejčistší voda. Mineralizované vody jsou pro každodenní konzumaci nevhodné. Nezbavují tělo zplodin látkové výměny a přebytečných solí, zvyšují riziko hypertenze a vzniku ledvinových, močových a žlučových kamenů.

• Tmavá a výrazně zapáchající moč je u jinak zdravého jedince znakem dehydratace. Jestliže je moč světlá a bez silného zápachu, tak je množství tekutin dostatečné.

 

Bez čisté pitné vody nemůže proběhnout detoxikace našeho těla

Každá jiná tekutina či nápoj, který je obohacen - nasycen jinými látkami (čaje, šťávy, džusy, káva atd.), brzdí vyplavování škodlivin z těla, ba dokonce na určitou dobu zastavuje. Voda je nejideálnějším prostředkem transportu živin a kyslíku až k té nejmenší buňce a nazpátek vyplavuje odpadové produkty látkové výměny a oxid uhličitý dopravovány vodou do lymfy a krve a s nimi k vylučovacím orgánům. Nejpřirozenější léčení jakékoliv choroby člověka připisují vědecké výzkumy účinkům nenasycených mastných kyselin, které se snaží většinu tělu neprospěšných látek na sebe navázat a pomocí čisté vody, jako nejúčinnějšího rozpouštědla toxinů, je dostat přirozenou cestou z těla ven. V případě, že se pomocí čisté vody tzv. homotoxiny nedostanou z těla ven, začnou narušovat vnitřní strukturu organismu a způsobí poruchu funkce daného orgánu, například jater, ledvin, mozku apod. Podle dr. Reckwega je to čvrtá fáze v rámci homotoxikologie, pak nastupuje pátá fáze degenerační, a poslední fáze destruktivní a smrt. Čistá pitná voda by měla tvořit min. 90% z celkového příjmu tekutin v průběhu dne (jedna ze základních podmínek pro odstranění závažných zdravotních problémů). Kvůli malému množství vody v buňkách se z nich dostatečně nevyloučí jedovaté látky, buňky předčasně stárnou a tím i celé tělo a nemoci se na nás "navěšují". Pití čajů na žízeň je cesta proti svému zdraví (mělo by činit max. 5% z celkového objemu přijímaných tekutin). Jde o nasycenou tekutinu, na kterou se mohou navázat odpadní látky z těla maximálně na 20%.

 

Pití vody během jídla narušuje trávení

Celý trávicí systém pracuje mnohem efektivněji, pokud je dobře hydratován, ale to neznamená, že by měl být zaplavován studenou vodou právě tehdy, když zpracovává vaše poslední snězené jídlo. Příliš mnoho vody vypité v průběhu jídla může narušit přirozené úrovně kyselin a žluče, které žaludek potřebuje ke správnému trávení. Obzvláště se to týká nadměrného pití studené vody v průběhu konzumace jídla. Dochází ke zpomalování trávení a může to u citlivějších jedinců způsobovat až vznik křečí. Zásadním pravidlem je vyhnout se pití vody nejméně 15 minut před jídlem a jednu hodinu po něm. Pamatujte na malé doušky. Není nutné, abyste se úplně zřekli vody během jídla. Místo toho prostě pijte jen malé doušky. K usnadnění trávení se doporučuje do vody přidávat citronovou šťávu nebo trošku jablečného octu. Dávejte přednost teplé vodě před studenou. Pokud si potřebujete něco upíjet v průběhu jídla, teplé tekutiny jsou pro trávení mnohem vhodnější. Teplý čaj může dobrému trávení dokonce i napomáhat. Začínejte svůj den vypitím jedné až dvou sklenic čisté vody a pak si vytvořte návyk pít mezi jídly.

 

Voda je vynikající nosič informací

V této souvislosti se hovoří o strukturované vodě. Ve struktuře vody jsou tyto informace obsaženy. Voda vděčí za svou strukturu stavbě z bipolárních molekul, to znamená, že je jeden atom kyslíku sloučen s dvěma atomy vodíku, a oba prvky nejsou právě uspořádány v přímé linii, nýbrž tvoří úhel 107 stupňů. Toto uspořádání vede k tomu, že molekula vody H2O, je na kyslíkové straně nabita spíše záporně a na straně vodíku spíše kladně, takže dochází k ukládání molekul k sobě, a tím k vytváření vysoce komplexních koloidních struktur, které se nazývají cluster. Způsob jak je tento cluster vybudován, obsahuje rozdílné informace. Voda má tedy paměť. Proto se mohou ve vodě ukládat informace.

 

 

C VITAMÍN

 

C vitamín a kyslík - dva naši strážní andělé

Naše svalová činnost probíhá v aerobním nebo anaerobním metabolizmu. Spotřebovává se energie, metabolizují se výživné látky a kyslík a vznikají odpadové produkty. Svalová výdrž závisí zejména na schopnosti přijímat a zpracovávat kyslík a vylučovat oxid uhličitý. Při fyzickém náporu stoupá spotřeba kyslíku více jak 10-ti násobně. Dostatek kyslíku je nezbytným prvkem prevence imunity a zdravých metabolických dějů v těle. C vitamín a kyslík mají rozhodující vliv při těchto procesech, působí současně a vzájemně se podporují. C vitamín působí jako nejdůležitější katalyzátor oxidačních procesů. Vedle dostatečného množství čerstvého vzduchu pomůžeme naší imunitě vitamínem C v dávkách 10-30g denně.

 

Blahodárné účinky vitamínu C

• Při transportu do buňky odstraňuje ochranný plášť virů a brání tak vytváření dalších virů a zabezpečuje lehčí fagocytózu a likvidaci virů imunoglobuliny.
• Jsou dobře známé jeho protibakteriální účinky. Dokáže narušit polysacharidový obal mnohých obávaných patogenů (tuberkulóza, streptokoky, pneumokoky) a umí je zničit a podporuje přirozené detoxikační mechanizmy těla.
• Má obrovskou hodnotu při intoxikaci, traumatech, šoku, popáleninách, infekcích.
• Funguje jako bleskový oxidizér a často napraví patologii v průběhu minut, zabezpečuje integritu cévních stěn a buněčných vazeb a tím brzdí rozšiřování infekce a brání tak průniku infekce do mozku.
• Reguluje činnost imunitního systému, kontroluje rakovinu a likviduje útočníky prostřednictvím leukocytů.
• Posiluje buňkovou imunitu a podporuje endokrinní žlázy v jejich činnosti, nadledvinky v tvorbě adrenalinů a kortikoidů, imunitní systém v tvorbě protilátek.
• Vitamín C podporuje buňkové dýchání pomocí transportu vodíku.
• Poskytuje elektrony do enzymatických procesů a jako antioxidant zneškodňuje volné radikály.
• Je nezbytný pro detoxikační funkce jater a ledvin, opravuje buňky a chrání je.
• Likviduje dioxiny.
• Je klíčový pro syntézu a regeneraci kolagenu a je tedy nenahraditelný pro buňkové vazby, kůži, klouby, svaly, srdečně cévní soustavu.
• Je účinné diuretikum (působí močopudně).
• Je velmi důležitý pro regulaci tuků ve tkáních, srážlivost krve a dokonalý metabolizmus vápníku.
• Aktivizuje mnoho tělesných enzymů včetně inzulínu.
• Snižuje hladinu histaminu.
• Je nevyhnutelný pro správnou činnost mozku a nervovo svalovou koordinaci.
• Podílí se na syntéze a regulaci hormonů štítné žlázy.
• Je analgetikum - má silné proti bolestivé účinky.
• Patří mezi nejbezpečnější známé substance.
• Je mimořádně netoxický a předávkování je nepravděpodobné.
• Opravuje a udržuje integritu stěn vlásečnic a drží tak infekci pod kontrolou.
• Zlepšuje využitelnost inzulínu a pomáhá játrům v metabolizmu chlorohydrátů.
• Předchází komplikacím a umožňuje normální hojení ran.
• Pomáhá kontrolovat hyperglykémii, snižuje krevní tlak a zlepšuje prokrvení.
• Zlepšuje pružnost cév, snižuje vysoký krevní tlak a jeho výkyvy.
• Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
• Je výbornou ochranou srdce před stresy a léčí srdeční onemocnění a příhody včetně revmatického srdce.
• Je potřebný nejen pro tvorbu ale i opravu a údržbu existujícího kolagenu.
• Zlepšuje cévní obraz, má regulační vliv na leukocyty, a pokud je jich nedostatek, zvyšuje jejich množství, a když je jich hodně, snižuje.
• Dokáže kontrolovat myelocytickou leukémii.
• Stimuluje funkci nadledvinek a potlačuje alergické reakce.
• Snižuje množství kyseliny močové v těle.
• Stabilizuje a reguluje imunitní reakce našeho těla a má důležitý vliv na aktivitu bílých krvinek při rozlišování antigenů na přítel a nepřítel.
• Má synergický efekt s antibiotiky.
• Má ochranný a stabilizační vliv na játra a ledviny.
• Působí jako bleskový oxidizer, vytěsní CO z hemoglobinu a oxiduje ho na neškodný CO2.
• Účinně chrání při chronických otravách olovem a neutralizuje tyto jedy a škodliviny: Kyanidy, Benzpyrén, Cholantrén, Metylchlorantrén, Antracén, Arzén, Chromáty, Ozón, Sulfonamid, Nitráty, Salicáty, Fosfor.
• V dostatečných dávkách chrání před oslepnutím a selháním orgánů při cukrovce.
• Odstraňuje toxický šok.
• Udržuje cévní i biochemický přenos kyslíku do poškozených tkání a tím předchází sekundárnímu odumírání tkání, zlepšuje hojení.
• Předchází slunečnímu spálení kůže.
• Zvyšuje odolnost proti chladu.
• Buňky potřebují vitamín C pro snadný průběh biochemických procesů a buňkového dělení. Nedostatek C vitamínu se projevíneúplným nebo chybným dělením, což je základ pro stárnutí, degenerativní procesy v těle a rakovinu.
• Urychluje odbourávání homocysteinu.
• Větší dávky vitamínu C mají velký vliv na rychlost hojení zlomenin.

 

Zdroje vitamínu C (orientačně)

  Množství C vitamínu mg/100g potraviny
  Šípky 200-2000
  Rakytník 695
  Černý rybíz 130-200
  Červená paprika 70-190
  Kiwi 30-200
  Brokolice 90
  Salát 80
  Ostružiny 80
  Červený rybíz 80
  Citrusy 25-80
  Jahody, moruše 60
  Špenát, brambory 20-30
  Kapusta i vařená 10-37

 

Jak uchovat C vitamín a co jej ničí...

Teplota nad 190°C, sušení, skladování na světle a přítomnost kovů ničí vitamín C. Úbytek způsobují enzymy, které jsou nejaktivnější při 40°C. pokud zeleninu vaříme, je třeba nejdřív dosáhnout 70°C teplotu a pak pomalu vařit. Při vaření vitamín C uniká do vody. Čerstvě vařená zelenina obsahuje stále ještě 44% vitamínu C a konzervace ponechá jen 6%. Zmrazení vitamínu C neškodí, ale dochází k poškození buněk, a rozmrazení vyvolá kaskádu destruktivních enzymatických procesů, které během několika minut zničí i C vitamín, podobný výsledek má i strouhání.

 

Chemické formy C vitamínu

• kyselina askorbová - je vhodná na ústní užívání, není vhodná pro injekční použití
• minerální askorbáty - mají zásadité pH takže se požívají i injekčně

Nejčastěji se askorbát sodný, který se dá připravit chemickou reakcí: do 1 litru vody přidáme 42,4 g sodného bikarbonátu (hydrouhličitan sodný a 88,9g kyseliny askorbové (poměr 1:2). Po vyšumění oxidu uhličitého jsme získali 10% roztok askorbátu sodného. Problémem může být čistota bikarbonátu - potravinářská soda většinou obsahuje nežádoucí hliník jako prevence hrudkování. Soda musí být označena zřetelně jako "bez hliníku" (askorbát sodný se dá užívat ve vysokých dávkách).

Molekulární forma L-C vitamínu
Přírodní vitamín C má molekulární formu L a chemicky vyrobený vitamín mněl původně zrcadlovou formu D. Tato forma nefunguje jako vitamín a může dokonce snížit účinnost skutečného vitamínu C. Pro potřeby potravinářského a farmaceutického průmyslu se vyrábí L-forma.

 

 

KYSLÍK

 

Kyslík - základ zdravého života

Pojivové tkáně jsou špatným životním stylem ucpány takovým způsobem, že místa usazenin nemůže již žádná látka opustit. Výsledkem této situace je stále silnější překyselení s neustále bouřlivější reakcí v orgánech a tkáních, které od určité doby nemohou již plnit své původní úkoly, až se jednotlivé buňky nakonec vrátí do staré životní formy z primitivního dávnověku. Tato pradávná informace se v genech stále ještě vyskytuje. Nezískáváte pak svou energii již z vdechování kyslíku, nýbrž z kvasného procesu. Tím se mění vysoce rozvinuté kontrolované buňky na dále se rozdělující jednotlivé buňky - buňky rakovinné. Aerobní děje v těle (spalování, oxidace) využívající kyslík se změní na anaerobní, tedy děje bez kyslíku (kvašení, hnití), to je pak začátek smutného konce, rozvinutí kandidózy, zánětů, degenerace tkání, rakoviny a nakonec smrt.

 

Prodýchejte se ke zdraví

Už od malička jsme byli vychováváni k tomu, abychom určité věci drželi za každou cenu pod pokličkou, přetvařovali se a leccos si raději nechávali pro sebe. Potlačujeme v sobě své pocity, názory a často dokonce i vlastní přirozenost, abychom splňovali pravidla, která utváří naše společnost, a příliš nevyčnívali z řady. Pravdou ale je, že přestáváme být spontánní a potlačujeme v sobě svou přirozenost a individualitu. Každý, kdo v sobě nevyjádřené a nevědomé emoce drží, si dělá z vlastního těla skladiště této nevybité energie. Je v nás všechno, co jsme kdy skryli před ostatními i sami před sebou. Nervový systém si vše pečlivě zaznamenává a vnitřní napětí, které to s sebou přináší, vytváří bloky na energetických drahách. Celý náš život je o neustálém nabíjení a vybíjení energie. Dokonce i dýchání, tedy nádech a výdech, nese v sobě kladný a záporný náboj, které spolu tvoří dokonalou harmonii. Moderní doba je zrychlená, dýcháme velice povrchně a nedostatečně, neumíme odpočívat a pořádně si vydechnout. Tato energie jde do těla, kde si ji neustále ukládáme a její hromadění může časem způsobovat migrény, ztuhlosti svalů, žaludeční vředy, srdeční a gynekologické problémy, bolesti zad atd. Nahromaděnou energii nemáme čas zpracovat a napětí v nás stoupá. Málokdo se jí okamžitě zbaví sportem nebo jinou fyzickou aktivitou. Jógová tradice nás učí, že právě dýchání je velmi důležitým klíčem k nastolení vnitřní harmonie a zklidnění mysli.
Při nedostatečném nádechu nebo výdechu časem dochází k chronickému svalovému napětí a viditelnému ztuhnutí svalstva brady, krku, zad, břicha a pánevní oblasti. Toto napětí je důsledkem emocionálních konfliktů z naší minulosti a dechové cvičení dokáže tyto bloky zcela rozpustit. Na lidi, kteří je provádějí, mají zklidňující a přímo osvobozující dopad.

 

Vědomé dýchání

Nadechněte se pomalu do břicha a pak plic, potom zadržte na 4 doby dech, poté vydechněte. Toto opakujte 10krát. Co potřebujeme k budování tělesných tkání, závisí na dodávkách vzduchu.

Jakmile se nadechneme a naplníme plíce vzduchem, vyloučí se z něj éterická energie, která je vedena do kanálů čtvrté dimenze, jež se nacházejí po levé a pravé straně páteře. Pravá se nazývá pingala, počátek má v pravé nosní dírce, končí na pravém konci páteře a proudí jí pozitivní sluneční energie. Ida začíná v levé nosní dírce a vede dolů po levé straně páteře ke kostrči a je kanálem pro negativní proud. Oba proudy při dýchání střídáme pravidelně. Jednu hodinu nadechujeme pozitivní proud, zatímco další negativní.

Vědomé dýchání by se mělo učit a provádět v každé domácnosti. Požadavek čistého, bezolovnatého a jinak neznečištěného vzduchu je plně oprávněný. Ve vzduchu znečištěném oloven, nikotinem, chemikáliemi a prachem se sníží obsah životodárné prány na pouhá 2 procenta. Obecně to vede k tomu, že se cítíme vyčerpaně a unaveně. Kromě toho, že ve vzduchu nemůžeme načerpat dost kyslíku, nemůžeme ani načerpat pránu.

 

Dýchání pravou a levou nosní dírkou

Astma, ekzémy a kožní vyrážky se obecně spojují s nachlazením a plicními infekcemi. Stejně jako je správné stravování nezbytným předpokladem zdraví a vitality, tak dýchání z plných plic a čistý vzduch jsou životně důležité.

S každým nádechem do sebe dostáváme éterickou energii, která se v józe nazývá prána. Prána má dvě polarity, pozitivní a negativní a naše tělo zužitkuje obě, skrze pravou nosní dírku nadechujeme pozitivní pránu, levou negativní. Obě polarity potřebujeme.

Pravý pozitivní proud prány se nazývá sluneční energie, levý čili negativní je zván měsíční energie. Když si zacpete levou nosní dírku třeba kouskem vaty a dýcháte tak pouze pravou po dobu zhruba jedné hodiny, budete se sluneční energií oživovat, naplňovat životodárnou energií. Během této doby své myšlenky soustřeďte do těch částí svého těla, které potřebují přebudovat nebo regenerovat. Budete překvapeni výsledkem.

Dobří léčitelé většinu času dýchají pravou nosní dírkou, jsou schopni si vytáhnout a zužitkovat tímto způsobem sluneční energii, tak nevyčerpají vlastní síly tak snadno. Sluneční energie urychluje metabolizmus, takže naše tělo může zužitkovat daleko více energie z toho, co jíme, v důsledku čehož budeme moci jíst méně a být stejně nasyceni. Na druhou stranu, když držíte půst, ucpěte pravou dírku a dýchejte více levou nosní dírkou. Nebudete hladovět, neboť zažívání se zpomalí.

 

Zvyšte svůj příjem vitamínu C!

Máme pro Vás odpovídající doplněk stravy s velkým obsahem vitamínu C značky Renaissance®, který naše společnost vyrábí a nabízí. Jedná se o doposud jedinečný produkt na našem trhu.

 

>>>Vysoce kvalitní doplněk stravy, Vitamín C s příměsí ovoce pro až 25x lepší vstřebatelnost koupíte ZDE<<<